Owoce morza w autorskiej restauracji Wzorcownia

Na początek szybka definicja dla przypomnienia

Owoce morza (wł.: frutti di mare) – jadalne skorupiaki i mięczaki morskie spożywane przez człowieka, rozmaicie przyrządzane lub surowe. W krajach śródziemnomorskich stanowią popularne danie. Wśród owoców morza spożywane są głównie skorupiaki  (homary, langusty, homarce, kraby i krewetki) oraz mięczaki,w tym małże (m.in. ostrygi,omułki, przegrzebki (m.in. sercówki), ślimaki (uchowiec, trąbiki, pobrzeżki) i głowonogi (mątwy, kałamarnice i ośmiornice). (źródło:Wiki)

Owoce morza stanowią dla naszego organizmu dawkę wysokowartościowego białka, a także witamin z grupy B (PP, B12), jodu, wapnia, selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu.

Zapraszamy do degustacji – jedyne w swoim rodzaju owoce morza w autorskiej restauracji Wzorcownia znajdującej się w Fabryka Wełny Hotel & Spa 🙂

Owoce morza w autorskiej restauracji Wzorcownia

Zachęcamy także do spróbowania i samodzielnego przyrządzenia innych wyśmienitych potraw serwowanych w restauracji. np. comber z królika 🙂