Rubin Food Group – gigant na rynku mięsnym

Szef Kuchni Wiesław Bober od lat współpracuje z różnymi wielkimi działaczami na rynku gastronomii. Jednym z nich jest Rubin Food Group – gigant na rynku mięsnym – którego Wiesław Bober jest ambasadorem. Pragniemy przedstawić Państwu specyfikę działania tej cenionej firmy.

Rubin Food Group – Rubin Beef zajmuje się rozbiorem mięsa wołowego. Zakład rozbioru zlokalizowany jest w Myślachowicach w otoczeniu pięknej przyrody. Dzięki dobremu położeniu, szybko można dostać się do autostrady A4, co za tym idzie, dostawy są szybkie, a transport w najlepszych warunkach. Ubojnia, którą zajmuje się firma Mipol prowadzona przez rodzinę, znajduje się natomiast w Moszczenicy.

Prezes Rubin Sp. z o.o., Piotr Mikulec, w wywiadzie dla Miesięcznika Rzeźnik Polski, tak opisuje początki działalności:

Pomysł na tę właśnie działalność jest kontynuacją działań zapoczątkowanych przez moich rodziców, którzy w latach 90. zajęli się ubojem i rozbiorem wieprzowiny. Firma rozwijała się powoli, stawiając przede wszystkim na jakość produktu. W 2004 roku rodzice wybudowali nowy zakład. Moje zainteresowanie branżą mięsną kształtowało się od najmłodszych lat, już jako małe dzieci, wspólnie z bratem, chętnie angażowaliśmy się w życie zakładu. Kiedy dorośliśmy, postanowiliśmy kontynuować rodzinną działalność i tak właśnie w 2013 roku, po zakupie zakładu w Myślachowicach, powstała firma Rubin, ukierunkowana na mięso wołowe, którego walory zaczynały być wtedy coraz bardziej doceniane w Polsce.

System selekcji wołowiny i klasy jakościowe

Metody stopniowania jakości wołowiny wprowadzone przez firmę Rubin są zgodne z europejskimi standardami. Dzięki podziałowi na klasy jakościowe, jeszcze lepiej wyselekcjonowano produkty.

Rubin Beef Orient™ to marka przeznaczona dla Szefów Kuchni Orientalnej. Praca przy wysokich temperaturach, zapewnienie kruchości oraz soczystości mięsa i uzyskanie różnorodności smaków.

Rubin Beef Prime™ czyli klasa wołowiny o najwyższym stopniu marmurkowatości. Dzięki temu zachowuje wyjątkowy smak i delikatność, mimo obróbki w najwyższych temperaturach. Nadaje się do wszystkich rodzajów obróbki, a jej wyjątkowe cechy doceniają znawcy wołowiny z całego świata.

Rubin Beef Select™ to typ wołowiny o średniej ilości przetłuszczeń. Marmurkowatość jest tu niższa niż w przypadku wołowiny Rubin Beef Prime™, wciąż świetnie nadająca się do obróbki w wysokich temperaturach, dla wielu Szefów Kuchni to idealne połączenie gwarantujące powtarzalność, kruchość oraz soczystość, czyli czynniki najważniejsze dla osób, które prowadzą gastronomię.

Rubin Beef Choice™ to klasa wołowiny o niższej marmurkowatości. Świetny wyrób dla klientów, którym zależy na jakości przy dłuższej obróbce termicznej i nie tylko. Posiada walory smakowe nieodbiegające od pozostałych klas jakości.

Oferta Rubin Beef

W ofercie Rubin Beef znajdują się m.in.: porterhouse steak, t-bone steak, New York steak, tomahawk, tournedos, polędwica steak, antrykot steak, sirloin steak i mix na burgera. Swoim klientom firma oferuje także szereg produktów hurtowych, takich jak: mięsa drobne, rosołowe oraz pieczeniowe.

ANTRYKOT STEAK

 

POLĘDWICA BEZ WARKOCZA

 

MIX NA BURGERA

 

NEW YORK STEAK

 

SIRLOIN STEAK

 

KLASYCZNY PORTERHOUSE STEAK

 

TOMAHAWK STEAK

 

THOURNADOS

 

T-BONE STEAK

 
Odbiorcami Rubin Beef klienci z Portugalii, Francji, Hiszpanii i Niemiec. Produkty eksportowane są także poza teren Unii, do Chin czy Japonii. W Polsce firma jest dostępna na rynku hurtowym, w sieciach i koncentruje się głównie na rynku HoReCa.
Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie Rubin Beef 🙂
Zachęcamy do śledzenia aktualności na oficjalnym fanpage’u Szefa Kuchni Wiesława Bobera.