Przez żołądek do serca – cz. 2

Kontynuując nasz Walentynkowy cykl „Przez żołądek do serca”, Szef Kuchni Wiesław Bober pragnie w tym roku przybliżyć Wam tę tradycję.

Od zarania dziejów ludzie wiedzieli, że poprzez podanie pysznego posiłku, zaspokoją u innych zarówno podstawową potrzebę – głodu, jak i wywołają u nich radość, zadowolenie, czy wdzięczność – jednym słowem same przyjemne uczucia. Tyczyło się to zarówno kontaktów rodzinnych, zawodowych, jak i miłosnych. To te ostatnie będą przedmiotem dzisiejszego artykułu, bowiem już lada dzień Walentynki 🙂

Powiedzenie „przez żołądek do serca” jest jak najbardziej zgodne z prawdą. Poprzez przyrządzenie pysznego dania dla drugiej osoby, poprawiamy jej nastrój i zbliżamy się do jej serca. Wspólne spożywanie posiłków w dobrej, romantycznej atmosferze, łączy dwoje ludzi. Od lat wykorzystuje się różne sposoby kulinarne na zwiększenie namiętności u partnera. Oczywiście są to tzw. „afrodyzjaki”, czyli różne naturalne produkty o wspaniałych właściwościach. Afrodyzjaki swoją nazwę zawdzięczają Afrodycie, antycznej bogini miłości. Do najbardziej znanych należą przykładowo: czekolada, miód, świeży imbir, wymieszany z cukrem w stosunku 1 do 1, wanilia, cynamon, rozmaryn, szałwia, mięta, gałka muszkatołowa, kolędra, seler oraz chili. Są to najłatwiej dostępne i najczęściej stosowane „afrodyzjaki”.

Szef Kuchni Wiesław Bober doskonale wie jak skomponować przepyszne dania z wykorzystaniem naturalnych afrodyzjaków. Poniżej prezentujemy przykłady.

Desery na Walentynki autorstwa Szefa Kuchni Wiesława Bobera

Deser nr 1. – „Czerwone usta”

Desery na Walentynki

Desery na Walentynki skomponowane przez Szefa Kuchni Wiesława Bobera co roku zaskakują swoją oryginalnością i formą. Pierwszy z nich – „Czerwone usta” – jak sami Państwo przyznacie, prezentuje się niezwykle kusząco. Składnikami ust są: m.in. marakuja, czarna porzeczka oraz cream fresk. Zachęcamy do spróbowania tej oryginalnej słodkości we dwoje.

Desery na Walentynki
Desery na Walentynki
Desery na Walentynki

Deser nr 2. – „Czekoladowe serce”

Desery na Walentynki

Nie od dziś wiadomo o magicznej mocy czekolady 🙂 Zawiera ona wiele cennych składników mineralnych, m.in. magnez, potas, wapń, mangan, cynk, żelazo. Po jej skosztowaniu w naszym organizmie wydziela się ogromna ilość endorfin, czyli tzw. „hormonów szczęścia” wywołujących dobre samopoczucie.

Szef Kuchni Wiesław Bober przygotował dla Was na Walentynki prawdziwą czekoladową ucztę: „Czekoladowe serce”, w którym oprócz niezastąpionej czekolady poczujecie buraka i rozmaryn. Spróbujcie i rozkoszujcie się tym smakiem.

Desery na Walentynki
Desery na Walentynki

Szef Kuchni Wiesław Bober zaprasza na romantyczne kolacje we dwoje do Restauracji Wzorcownia w Pabianicach – w Walentynki i nie tylko 🙂

Desery na Walentynki

Bądźcie na bieżąco i obserwujcie fanpage Szefa Kuchni Wiesława Bobera – polecamy 🙂